Fin lyster i hyn av mat

Idag skriver vi om fondations, mat och fin, fläckfri hy – något många vill ha men inte alla vet vägen till. Vi tipsar och ger råd.

Den som vet lite om smink och hur man sätter en oantastlig make-up vet också att något av det allra viktigaste är att man har en bra grund, vilket utmynnar i bra hudvård med dels fuktgivande kräm, en bra foundation samt ibland även en riktigt välgörande och täckande concealer under ögonen. Sedan hururvida denna foundation är av mineraler eller inte, samt i puderform eller flytande – det är olika beroende på smak, stil och preferenser samt hudtyp. Men fin hy får man även från mat.

Mat som hjälper hyn

grönsaker och fruktI Expressen kan vi få flera expertråd vad gäller just bra hudvård, för en naturligt vacker hy. Bra mat, motion, sömn och naturlig hudvård är något av det sundaste för en bättre hy i särskilt ansiktet. Bland annat är det rekommenderat att man äter färgglad mat som då också ofta är rika på födoämnen med kraftiga antioxidanter med antiinflammatorisk effekt. Födoämnen som är bra är därför morötter, tomat, grönkål, persilja, spenat, ruccola, blåbär, avokado samt lax och grönt te. Även olivolja och sötpotatis är bra att få i sig och kan nästan benämnas som en sorts ”supermat”.

I vissa fall kan till och med maten användas som hudvård på utvärtes sätt, genom att göra ansiktsmask av mosad avokado motverkar du torr hud och med olivolja skyddar du känslig sådan. Socker är det bra att undvika så gott de går men även stärkelserik mat som vitt mjöl och potatis. Välj även rätt fett som finns i kallpressade oljor som även är ekologiska och ät mindre kött.

Även i DN får vi råd om hur man kan hålla sin hud frisk, med omega 3-fettyror från fet fisk och linfrön men även som vi nämnt blåbär och tomater. Solen är den största boven när det kommer till rynkor och istället ska vi dricka te och äta plommon och äpplen. Det låter ganska gott, eller hur?