Hår eller inte?

Var är det okej att ha hår och inte? Det är en fråga som ständigt diskuteras. Hur som helst är det upp till var och en att bestämma över sin egen kropp.

7011009-vintage-hipster-mustache-vector

Den som har hängt med i trenderna den senaste tiden vet att mustaschen och skägget är det nya svarta. Det är inte bara i männens ansikten som man ser mustascherna utan de finns även på diverse prylar. Uppsvinget för ansiktsbehåringen kom förmodligen med den internationella rörelsen Movember, som förra året fick 1,2 miljoner människor att skaffa en egen mustasch. Läs mer. Men när det kommer till övrig hårväxt, och framförallt på kvinnor, har trenden snarare gått åt motsatt håll. För kvinnor och en del män, anses viss hårväxt vara generande och man går igenom många och långa skönhetsrutiner för att bli av med det.

Bestäm över den egna hårväxten

Det finns många som nu kritiserar samhällets syn på den kvinnliga kroppsbehåringen och tycker att kvinnor inte ska behöva vara hårfria för att leva upp till någon slags norm. Men det finns även många som tycker att alla ska få göra som de vill och att om människor mår bättre av att inte ha hår, ska de heller inte behöva ha det. På grund av att efterfrågan på hårborttagning är så pass stor har många salonger börjat med laserbehandling, exempelvis diode laser, för att ta bort kroppsbehåring permanent. Personer som genomgått den här behandlingen behöver alltså inte lägga en massa tid på att raka eller vaxa sig flera gånger i månaden. Det kan bland annat handla om kvinnor med ansiktsbehåring som inte vill göra som kvinnan i den här artikeln.

Livsstilen påverkar behåringen

Vem som får mycket kroppsbehåring har med gener och var i världen man kommer ifrån att göra. Men det finns även faktorer som har med ens livsstil att göra som kan påverka hårväxten, skriver Metro. Äter man till exempel för mycket godsaker med ett högt gi-värde, kan detta stimulera hårväxten i ansikte och på bröstet framförallt. Personer som utvecklat ätstörningar kan även få mer kroppsbehåring. Då handlar det om lanugohår som vi människor har under fosterstadiet.