Hitta rätt parfym

Favoritparfymen är mångas trogna följeslagare genom livet. När det ska köpas ny parfym är det många som väljer en parfym av en kändis eller en parfym som är populär. Men man ska egentligen välja utifrån de noter man gillar, och gärna strunta i könsmärkningen.

636259-perfume-bottle-isolated

För ett antal år sedan lanserade popstjärnan Lady Gaga parfymen ”Fame” som slog rekord i försäljningen. Den sålde sex miljoner flaskor under den första veckan efter lanseringen och under det första halvåret på marknaden såldes över 30 miljoner flaskor. Nu har hon lanserat ytterligare en parfym under namnet ”Eau de Gaga”. Parfymen är unisex och ska passa lika bra på män som på kvinnor. Till skillnad från övriga kändisvärlden som i princip alla valt en vaniljnot i sina parfymer, har Lady Gaga valt basnoterna kolsyrat vatten, lime och läder. Läs mer.

Gå efter noterna

Det återstår att se om parfymen blir en hit eller inte men när en kändis lanserar en ny parfym brukar det gå bra för den, oavsett hur den luktar. För faktum är att många endast köper parfymen just för att en kändis står bakom den. När man ska välja en parfym som passar en, bör man dock bortse ifrån vem som står bakom den. Man bör även strunta i säsongens dofter och i alla topplistor med de godaste dofterna. När man väljer en parfym tipsar Dagens Nyheter om att man först ska ha lärt sig vilka noter man gillar och sedan försöka hitta nya parfymer som innehåller dessa noter. Har man aldrig använt parfym och vill försöka hitta något man gillar, kan man istället leta efter parfym från kända märken som andra gillar, exempelvis Ralph Lauren parfym.

Lättare i karriären med herrparfym

När man väljer en parfym bör man även försöka bortse ifrån könskodningen på den. Faktum är att kvinnor kan tjäna på att bära en parfym som säljs som en herrparfym. I en studie har man sett att kvinnor som bär herrparfym har lättare att klättra på jobbstegen. Forskare säger till Metro att om man luktar som en man, uppfattas man som en man och männen har lättare att ta sig framåt på arbetsmarknaden.