Kom igång med träning efter graviditet
Det är individuellt i vilket grad din kropp kommer påverkas av en graviditet och förlossning. För vissa sker stora förändringar och för andra syns det knappt. Det är både genetik, ålder och allmän hälsa som är avgörande faktorer. Gemensamt för varje kvinna som fött barn är dock att vissa muskler behöver tränas upp.
Att graviditet ändå påverkar ens kropp är nog de flesta överens om. Vissa älskar sina bristningar och de avtryck graviditeten har gjort. Andra får det svårt att känna sig bekväma och kämpar mot ångest över kroppen som hänger snett. En del spår kan tyvärr inte träning lösa. Vi har tidigare skrivit om bukplastik och bröstlyft som ett sätt att återställa kroppen efter graviditeten. I den här texten tänkte vi fokusera på vad mer man kan göra för att åter få känna sig tillfreds.
Bäcken, buk och motion
Det är viktigt att träna bäckenbotten. Det kanske inte är så synligt till det yttre, men desto viktigare om du inte vill drabbas av framfall. Receptet för att träna bäckenmusklerna är den berömda knipövningen! Knip några gånger om dagen, medan du tittar på TV eller åker buss. Knip alltid när du nyser och lyfter! Annars belastar du ditt försvagade bäcken mer.
Efter graviditeten är det många kvinnor som får en dålig hållning. Det beror ofta på att bukmusklerna är försvagade. Ryggen känns ostadig och svag. Därför är det viktigt att inte säcka loss. Lägg dig på golvet, förslagsvis på en yogamatta, och tryck svanken mot golvet. Glöm inte att knipa i bäcken! Läs mer på 1177.se för fler tips.
Övrig träning:
- Motion. Ta tillvara på att bebisen ofta sover i vagnen eller bärselen, promenera mycket.
- Babysim. Tränar både dig och bebisen!
- Tyngder. Kom ihåg att inte belasta för mycket, din kropp är försvagad. Börja med mycket enkla tyngder och träna upp i långsam takt.