Rengöringsoljor

Allt fler pratar om oljor inom skönhetsvärlden. Det gäller inte bara olika oljor som ingredienser i andra produkter, utan även en specifik produkt: rengöringsoljor. Oljor fungerar bra för att rengöra både torr och fet hy.

Att använda rengöringsolja har flera fördelar. Oljan löser effektivt upp vattenfast smink, samtidigt som den återfuktar huden. Den enda nackdelen är väl egentligen att det kräver lite mer arbete att använda en rengöringsolja, jämfört med om man använder vanlig rengöringskräm.

Många oljor säljs i form av gel eller crème som värms upp till en flytande konsistens. Oljan ska värmas upp med handflatorna, masseras in, verka någon minut och sedan masseras bort med svamp och varmt vatten. Det blir alltid oljerester kvar på huden, så dem måste man torka bort. En del tycker att det här blir lite omständligt, men om man inte tillhör de som bara vill få allt överstökat så snabbt som möjligt är det inga problem. Om man använder vattenfast smink, och/eller har torr hy, är olja också det bästa alternativet.

Billigt och dyrt

Precis som när det gäller alla andra rengöringsprodukter är det stor prisskillnad mellan de billigaste och de dyraste oljorna. Det behöver inte vara så att de dyraste produkterna är bäst, men vi vill ändå höja ett varningens finger för de billigaste oljorna. Läs innehållsförteckningen ordentligt, för det kan hända att mineralolja finns med där. Och det ska man undvika, eftersom det på sikt kan torka ut huden. Helt tvärt emot den effekt som oljan ska ha, alltså. Oljor som däremot är bra, och som kan ingå i rengöringsolja, är jojoba-, oliv- och nattljusolja.

Är du nyfiken på rengöringsoljor rekommenderar vi det här testet, från Damernas värld. Men naturligtvis är det viktigt att prova sig fram, för olika produkter passar olika bra till olika personers hud. Har du tur hittar du en billig produkt – utan mineralolja – som passar bra till din hy.